Ditt personliga kraftverk- energiskördande kläder

Klädesplagg kan omvandla mänskliga rörelser och omgivningens energi till elektricitet.

Kontext

Grunden för energiskördande kläder ligger i användningen av piezoelektriska material kombinerat med tunna, flexibla solceller. Piezoelektriska material kan generera elektricitet när de deformeras, vilket gör dem idealiska för att fånga energi från användarens rörelser. Tunna solceller, som sys in i kläder, kan omvandla solljus till elektricitet, vilket ger energi under dagens ljusa timmar.

Vad har det för betydelse

De kan användas för att ladda smartphones, klockor eller träningsmätare, en ständig energikälla under långa vandringar eller campingresor. Inom hälso- och sjukvården kan de driva medicinska enheter som hjärtmonitorer eller insulinpumpar.

  1. Nödsituationer: Kläder kan fungera som en nödströmkälla i situationer där det råder strömavbrott eller i avlägsna områden där tillgång till elektricitet är begränsad.
  2. Idrott och fitness: Kläder som kan mäta träningsdata och samtidigt ladda sig själva. Detta skulle eliminera behovet av att ständigt ladda träningsarmband eller smarta klockor.
  3. Militära applikationer: För soldater i fält kan energiskördande kläder erbjuda en pålitlig strömkälla för kommunikationsutrustning, nattsynglasögon och andra elektroniska enheter.
  4. Resande och äventyr: För resenärer kan energiskördande kläder fungera som en backup-strömkälla för att ladda kameror, GPS-enheter och andra bärbara elektroniska enheter.
  5. Utvecklingsländer: I områden med begränsad eller ingen tillgång till elnätet kan energiskördande kläder erbjuda en livsförbättrande strömkälla för grundläggande behov som belysning eller laddning av mobiltelefoner.
  6. Inbyggda displayenheter: Med framväxten av smarta kläder kan energiskördande teknologi driva inbyggda LED-displayenheter eller andra ljuskällor i kläderna för både estetik och säkerhet, till exempel för löpare eller cyklister på natten.

Källor

Lämna ett svar