Airloom fångar vinden närmare marken med en horisontell konstruktion

Vad händer

I amerikanska delstaten Wyoming har företaget Airloom utvecklat ett mikrovindkraftverk som kan variera i storlek från ett par meter till ett par kilometer.

Kontext

Kraftverket består av tio meter långa lättviktsblad som rör sig längs ett spår 25 meter upp i luften. Bladen rör sig längs spåret lite som en linbana. Spåret kan nästan göras hur långt som helst och höjden går också att justera.

Spåret kan konfigureras vertikalt eller horisontellt och det kan etableras på land och till havs. En tänkbar placering är på åkrar och betesmark där elektricitet kan genereras utan att störa djur eller grödor.

En version med 2,5 megawatt kapacitet ryms i ett vanligt traktorsläp. Det är en stor fördel jämfört med vanliga vindkraftverk som kräver specialfordon och skräddarsydda processer för etableringen. Airloom kostar således avsevärt mycket mindre än vindturbiner med liknande kapacitet.

Vad har det för betydelse

Den enkla konstruktionen innebär billigare material och montering. Airloom tar inte heller upp blickfånget som ett vindkraftverk och kan därför etableras på platser som tidigare inte varit aktuella.

I nyheterna

Lämna ett svar