Elbilsbatterier för stationär lagring minskar behovet av gruvdrift

Vad händer

Uttjänta elbilsbatterier har kapacitet som med fördel kan användas i batterilager, som vid en solpark norr om Los Angeles.

Kontext

I New Cuyama i södra Kalifornien finns en solpark med 1,5 megawatts kapacitet som laddar ett batterilager med sexhundra batterier. På kvällen och natten används elektriciteten från batterierna för att försörja hushåll med värme och ljus.

Till skillnad från andra batteriparker består denna av batterier från elbilar. Vanligtvis byts elbilsbatterier ut när de når 70 procents kapacitet, på grund av minskad räckvidd, men i princip alla material inuti går att återanvända, litium, nickel och kobolt.

Företaget B2U Storage Solutions har utvecklat ett system med mjukvara och hårdvara som innebär att batterierna levereras färdiga för användning. De har testat batterier från Honda, Nissan, Tesla, GM och Ford och de fungerar alla i samma system.

Batterierna lagras i stora skåp och säkerheten kontrolleras med mjukvara. Tillförsel av elektricitet sker från solpaneler och från elnätet. Oftast säljer företaget tillbaka elektriciteten till operatörerna och kammar hem vinsten.

“By extending the life of a battery, we reduce the need for further exploitation of our natural resources, we reduce the demand for raw materials, and we generally encourage a more sustainable process.”

Maria Chavez, energy analyst at the Union of Concerned Scientists

Användningen av batterilagring i stor skala förväntas skjuta i höjden, från 1,5 gigawatts kapacitet 2020 till 30 gigawatt 2025. Här har elbilsbatterier en roll att fylla.

“We’re going from a trickle when we started four years ago to a flood of batteries that are coming,” he said.

Grist: Where could millions of EV batteries retire? Solar farms.

Vad har det för betydelse

Återanvändning av batterier minskar behovet av mineraler och råvaror från gruvor, det ökar försörjningskedjornas varaktighet och tillhandahåller en billig metod för att balansera elnätet. Det kan till och med bidra till att sänka priserna på elbilar.

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

Vi på Eco Stor från Norge har avtal med ledande europeiska elbilstillverkare och gör energilager av batterierna och ger dem på så sätt ett andra liv. Vi har energilager för placering inomhus eller utomhus och de är kompletta med växelriktare och redo för sk. Stödtjänster, peak shaving, arbitrage etc. Vi har även öppen källkod för att kunna kopplas ihop med överordnat system .

När de har gjort sitt efter ca 10-15 år tar vi dessa till vår återvinningsanläggning i södra Norge där vi kan återvinna 98% av batteriet.

När de har nått sin livslängd tar vi dessa till vår återvinningsanläggning i södra Norge där vi kan återvinna 98% av batteriet.

För mer info se http://www.eco-stor.se

Lämna ett svar