Kinas elproduktion från kol minskade 4% jämfört med 2023

Vad händer

Kinas elproduktion från kol i januari och februari sjönk 4,2 procent jämfört med samma period 2023.

Kontext

För första gången sedan 2021 har Kinas elproduktion från kol fallit. Enligt data från landets statistikbyrå producerade Kina 734,23 miljoner ton kol i januari och februari förra året. Samma månader 2024 var produktionen 705,27 miljoner ton, en minskning med fyra procent.

In another sign that China is moving past peak coal, new data shows that the country’s thermal-coal output has fallen.

Beijing’s long campaign to bolster energy security by digging more of the fuel may have reached its apex.

Många kolproducenter minskar sin produktion på grund av överfulla förråd. Att priserna spås sjunka har också påverkat producenterna att hålla igen.

Jamie Heard: China coal production -4% YoY for Jan / Feb

Vad har det för betydelse

Minskningen är tecken på den globala nedgång för kol som IEA prognosticerade i december förra året. De förutspår minskad efterfrågan på kol till 2026 vilket orsakas av den unikt snabba ökning av solenergi och vindkraft som Kina genomfört på tjugotalet.

More than half of this global renewable capacity expansion is set to occur in China, which currently accounts for over half of the world’s demand for coal. As a result, Chinese coal demand is expected to fall in 2024 and plateau through 2026.

IEA: Global coal demand expected to decline in coming years

Källor

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar