Solenergins snabba uppväxling synliggör behovet av energilagring

Vad händer

Den polska elnätsoperatören PSE försöker hantera landets snabba ökning av solenergi genom att begränsa kapaciteten för tredje gången denna månad.

Kontext

Elnätsoperatören Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) meddelade i veckan den tredje planerade kapacitetsminskningen i år för solenergi och vindkraft. Överskottet av elektricitet från solceller medför en minskning av elnätskapacitet med 1201 megawatt (miljoner watt) till 1877 megawatt för Polens solenergiproducenter.

“Due to the oversupply of generation in the National Power System and the need to restore the regulatory capabilities of the National Power System, PSE is introducing a non-market reduction in the generation of photovoltaic sources on March 26, 2024,” PSE said in a brief statement this week.

PV Magazine: Polish grid operator switches off gigawatts of PV
Instrat.pl: Electricity production in Poland

I tisdags morse vid tiotiden producerade solenergi 9,7 gigawattimmar (miljarder wattimmar) elektricitet till elnätet enligt energiportalen energy.insrat.pl vilket motsvarade 45 procent av landets totala elproduktion. Solenergin producerade då mest elektricitet av alla energislag följt av kol som stod för 27 procent.

Elproduktion i Polen (26 mars 2024 kl 10)

Polen genererar 70 procent av sin elektricitet från kol men den nya strategin siktar mot 74 procent från solenergi, vindkraft och kärnkraft. 2022 hade Polen en samlad solenergikapacitet på 12,4 gigawatt, den tredje största marknaden för solenergi i Europa efter Tyskland och Spanien. I slutet av 2023 hade projekt godkänts motsvarande 18 gigawatt kapacitet.

Vad har det för betydelse

Denna situation kommer uppstå på många platser när samhällen bygger ut solenergin.

Vi behöver investera i elnät för att öka överföringskapaciteten samt göra massiva investeringar i batterilagring. Då kan elektricitet från solenergi och vindkraft användas fullt ut, dygnet runt.

Källor

Lämna ett svar