Agrivoltaics för skogsbruk

Vad händer

Ett tyskt testprojekt undersöker om solpaneler kan skydda unga träd med skugga.

Kontext

I södra Tyskland nära gränsen till Schweiz har Fraunhofer Institute genomfört ett test att skydda unga träd med skugga tills de är starka nog att klara sig utan skuggning.

Projektet heter ”Model Region Agri-Photovoltaic for Baden-Württemberg” och genomförs vid Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE.

Solpanelerna skuggar trädplantorna till 40 procent, ungefär som i en skog. När plantorna är starka nog att växa själva flyttas de till ett annat område som ska återbeskogas.

Fraunhofer ISE: Model Region Agri-PV BaWü

Bakgrunden till projektet är företaget Emil Steidle som brutit sand i ett sandtag nära Messkirch. När ett område tömts görs en en odling för att återbeskoga marken. Detta är svårt på grund av solljuset som gör de sandiga jordarna väldigt torra.

”PV-systemet som utvecklats som en del av modellregionen simulerar skuggningen av en befintlig skog för de unga plantorna och förser samtidigt elektricitet till kvartssandfabriken”, säger Oliver Hörnle, projektledare på Fraunhofer ISE.

Solarserver: Pilotprojekt: återplantering av skog med solceller

Vad har det för betydelse

Hagelskydd i form av nät används på många fruktplantager. Nu upptäcker allt fler odlare, av träd och skogsbruk, att solpaneler kan ha en skyddande funktion. Hagel, snö, regn, vind och solsken är några hot som växtlighet kan skyddas från. Att få unga träd att växa med mindre bortfall innebär snabbare återväxt och ökat upptag av koldioxid.

Källor

Lämna ett svar