Empati och omtanke är vårt långsiktiga mål och metod

Det är lätt att fastna i dagliga bekymmer och ägna all tid och energi åt att släcka bränder. Vi i miljörörelsen ägnar oss åt att ta mänskligheten ut ur klimatkrisen. Och det är såklart rätt prioritering. Men långsiktigt är klimatet bara en av våra uppgifter.

Det underliggande problemet är människans syn på sig själv. När vi förbränner kol, olja och gas agerar vi utan omtanke, utan empati och förståelse för varandra. Vi skapar problem som andra får hantera. Vi tar inte ansvar för våra handlingar utan sopar problemen under mattan.

Långsiktigt är lösningen ett samhälle där människor bryr sig om och tar ansvar både för sig själva och för varandra.

Långsiktigt är lösningen ett samhälle där människor bryr sig om och tar ansvar både för sig själva och för varandra.

Demokrati bygger på omtanke, att vi bryr oss om varandra. Om du inte bryr dig vad som händer med andra människor, om de får dö i krig eller naturkatatstrofer, om dina barnbarn får leva i en kaotisk värld utan att det berör dig har du valt vägen bort från demokrati, mot envälde. Vi har demokrati just för att vi bryr oss om varandra. Vi vill inte bara ha ett bra liv för oss själva utan även för våra barn, våra grannar och alla andra.

Följden är att vi skapar system och processer som hjälper oss att göra det. Återvinna material och resurser. Teknologier som stärker istället för att utarma naturen. Kommunikationsmedel som lugnar, koncentrerar och upplyser. Energiverktyg som gör oss friare, både samhälle och individer.

Det kärleksfulla omtänksamma samhället är resultatet av att vi agerar kärleksfullt om och om igen.

  • Visa omtanke, empati och kärlek för varandra, fysiskt och digitalt.
  • Krama varandra.
  • Peppa och stärk varandra i sociala medier.
  • Hjälp en gammal man gå över gatan.
  • Gå till lekparken med ett barn.
  • Sätt upp solpaneler på hustaket och berätta för vänner och grannar varför du gör det, att du skapar en bättre värld för alla människor.
  • Delta på möten för skolans föräldraförening, för bandylaget och scoutföreningen och föreslå att ni investerar i ett batterilager och solenergi på klubbhuset.

Vi måste skapa det samhälle vi vill leva i. Du måste agera i enlighet med den värld du vill ha.

Grows värdegrund visualiserar det långsiktiga målet. Empatiska, kärleksfulla människor tar hand om varandra. Vi hjälper och skyddar allt liv.

1 kommentar

Lägg till din

Vilken fin text! Jag håller helt med dig om att det är ett sådant samhälle som är målet och att vi alla måste kämpa tillsammans för att nå dit!

Lämna ett svar