USA omvandlar kärnvapendepåer till solparker

Vad händer

USAs energidepartement ska återanvända tidigare kärnvapensilor och marken runtomkring till solparker.

Kontext

Energidepartementet i USA förhandlar markuthyrning med två solenergibolag om det 2300 kvadratkilometer stora kärnvapenområdet Idaho National Laboratory i Idaho Falls. Planen är att bygga en solpark med 400 megawatt kapacitet vilket kommer ge tillräckligt med elektricitet för att försörja 400 000 hushåll.

“Working closely with community leaders and private sector partners, we’re cleaning up land once used in our nuclear deterrence programs and deploying the clean energy solutions we need to help save the planet and strengthen our energy independence.”

US Energy of Secretary Jennifer Granholm

Företaget NorthRenew Energy bygger en 300 megawatt stor solpark med batterilager. Spitfire som utvecklar och etablerar solenergi förväntas installera en 100 megawatts solpark med batterilagring.

DOE tittar på ytterligare fyra förbrukade militära områden att exploatera med solenergi.

  • Hanford site i Washington
  • Waste Isolation Pilot Plant i New Mexico
  • Nevada National Security Site i Nevada
  • Savannah River Site i South Carolina

Vad har det för betydelse

Jag har tagit upp det många gånger, vindkraftverk och solpaneler kan med fördel etableras på redan exploaterad mark. Motorvägar, parkeringsplatser, industriområden, hamnar, flygplatser med mera är inte vackra naturområden. Det här är de första platserna vi ska titta på för etablering av ny solenergi och vindkraft. Att ersätta en kärnvapensilo med solenergi är en så god symbol som någon för fri energi.

Källor

Lämna ett svar