Vad händer
Kontext
HyGrid är ett mobilt och skalbart mikronät som kopplar samman produktion, lagring och användning av elektricitet och värme lokalt. Lösningen bygger på flera års arbete från Fraunhofer IWU genom initiativet Reference Factory H2.
- Långtidslagring av elektricitet från solenergi och vindkraft: Med hjälp av elektrolys omvandlas överskottsproduktion till vätgas som kan lagras i månader.
- Dubbel nytta för sjukhus: Vid elektrolys produceras syre, som kan användas som tekniskt syre eller för att rena vatten.
- HyVentus – kärnan i systemet: Den nya elektrolysanläggningen HyVentus är utvecklad tillsammans med kommersiella aktörer och erbjuder en kostnadseffektiv och robust lösning.

- Flexibel kapacitet: Systemet kan byggas från några till hundra tusen watt och anpassas till allt från mindre byar till större samhällsfunktioner som sjukhus, skolor och företag.
- Erfarenhet från tuffa miljöer: Mikronätet har testats i projektet HyTrA i Sydafrika, där ett företag nu säkrar produktionen med egenproducerad och lagrad elektricitet från solenergi. Nästa steg är projektet HygO i Namibia där systemet ska användas för vattenrening.
- Ukraina i fokus: HyGrid kommer att användas för att lagra och tillgängliggöra fri elektricitet från sol och vind inför vintern i Ukraina.
HyGrid fungerar som ett plug-and-play-system, vilket betyder att det enkelt kan installeras utan att hela infrastrukturen behöver byggas om. I krigs- och katastrofområden kan det transporteras i containrar och snabbt tas i drift.
Vad har det för betydelse
Med HyGrid kan ett mindre sjukhus i Ukraina säkra sin el- och värmeförsörjning även under vinterns “mörka perioder” utan sol och vind, samtidigt som överskottsyre kan användas för medicinska ändamål eller vattenrening. På en avlägsen landsbygd kan en skola bli självförsörjande och oberoende av ett opålitligt elnät. För kommuner och samhällen innebär detta en konkret möjlighet att stabilt lagra och använda fri elektricitet lokalt – året om.