Vad ger liv åt samhället?

För att dagligen ägna sig åt solenergi, vindkraft och batterilagring, krävs en del energi och den kommer inifrån. Jag har en bild i mitt huvud av ett samhälle med fler allmänningar och mer allmännytta. Solpaneler är en del av den bilden, de minskar vårt behov av bränslen, de är ju faktiskt ganska självgående, och ger oss energi att lysa upp gator och torg, värmer oss, ger liv åt vår omgivning.

Skillnaden mellan kol, olja och gas och fri energi är att de senare stärker och skyddar människor. Fossila bränslen medför ett beroende, av bränslen, av det nationella elnätet och operatörer, ett beroende som solenergi och vindkraft kan ta oss ur. Fri energi kan öka människors självständighet, vår möjlighet och förmåga att fatta beslut som berör våra liv. I USA använder ursprungsbefolkningar denna frihet för att återställa fiskvatten och natur som drabbats av fossilindustrins framfart.

Alexa Avilés, a city council member who represents Sunset Park, says residents began to envision a world in which they didn’t have to choose between well-paying jobs at polluting factories, or derelict spaces but cleaner air. ​“We felt like no, we want oxygen and a good wage,” she adds. ​“We deserve both.”

Equinor and partner BP will invest $250 million to modernize the shipping terminal and make it a low-emissions facility. They also will fund training for local residents to work in the emerging offshore wind industry — something that benefits both the community and Equinor, given that an American offshore wind workforce is essentially nonexistent so far.

Canary Media: 5 big takeaways on the grassroots clean energy revolution

Energiverktyg är ofta konsumentvaror och ger människor möjligheten att forma produktion, distribution och användning av elektricitet och värme.

Clean energy can be a tool for urban industrial revival that actually benefits the community

Canary Media: 5 big takeaways on the grassroots clean energy revolution

Lokalt samarbete är något som inte varit ekonomiskt eller praktiskt i det fossila industrisamhället men som är en av det fria energisamhällets utgångspunkter. Hushåll, kvarter och stadsdelar kan koppla och samverka med sin energi. Det ger skydd mot strömavbrott och oförutsedda problem samtidigt som det ökar möjligheterna att skapa samhället människor vill leva i.

Utvecklingen som fri energi innebär ger oss även styrka inombords. Vi lär oss använda energiverktyg för att skapa och forma världen vi vill leva i. Som en positiv följd känner både vi själva och människorna runtomkring oss inspiration och engagemang. Fri energi stärker och skyddar människor.

Källor

Lämna ett svar