Världens största tidvattenkraftverk på Shetlandsöarna fick just två nya turbiner

Vad händer

Företaget Nova Innovation från Skottland har utökat tidvattenparken på Shetlandsöarna med två undervattensturbiner. Anläggningen minskar öarnas beroende av oljan som efter fiske är den stora näringen.

Kontext

Technical Specification – Nova’s M100-D Tidal Turbine
Rated Capacity100 kWRotor Speed10 to 27 rpm
Design Life20 YearsTidal Speed Range0.5 – 6.0 m/s
 Blade Diameter8.5 metresTidal Speed for Rated Power2.0 m/s
Nova Tidal Turbines
The EnFAIT project: Enabling Future Arrays in Tidal (2021)

Vad har det för betydelse

Världen har tillgång till mycket mer energi än vi behöver och vi har just börjat upptäcka hur vi kan använda olika energikällor för att ersätta kol, olja och gas och göra samhällen oberoende av skadliga fossila bränslen samt maktkoncentration hos auktoritära stater och konglomerat. När energilagring nu börjat ersätta de bränslebaserade energiformerna kan vi koppla alla möjliga källor till industrier och hushåll. Tidvattenkraft är en källa med potential vid alla de kustområden där vattenströmmar rör sig.

Mellan raderna

Svenska Minesto är en av konkurrenterna till Nova Innovation men använder en annan teknisk lösning och delvis i andra miljöer.

I nyheterna

Lämna ett svar