Printed Solar – solpaneler som skrivs ut med 3D- skrivare

Vad händer

I Australien har forskare utvecklat solceller som skrivs ut med 3D- skrivare av riktigt billiga material, till exempel PET- flaskor.

Kontext

Forskare vid University of Newcastle har uppfunnit billiga, lättviktiga och flexibla solceller som går att återvinna. Tekniken bygger på elektroniskt bläck som skrivs ut på en plastyta för att leda elektricitet. Eftersom solcellerna är flexibla kan de monteras på i princip vilken yta som helst. Solcellerna är inte lika effektiva som vanliga solceller men väsentligt billigare.

Vad har det för betydelse

Professor Dastoor said that, in the near future, printed solar technology could be developed to fit almost any surface to power urban lighting, roadsides water pumps, disaster shelters, caravans and camping equipment, and be installed on anything from smart blinds for residential buildings to floating covers for dams and pools, greenhouse covers, or even yacht sails.

The Sydney Morning Herald: Printed solar panels a shining light for saving energy

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *