2022 var Sverige fyra i världen på landbaserad vindkraft

Vad händer

Vilka länder lade till mest ny landbaserad vindkraft 2022? Kina, USA, Brasilien och… Sverige!

Kontext

Grow tog upp det redan i somras, att debatten om vindkraft är missriktad och att Sverige bygger ut mycket mer än vad nyheterna ger sken av.

Här är en tabell som visar de tio länder i världen som installerade mest landbaserad vindkraft 2022. Lilla Sverige satte igång fler vindkraftverk på land än Polen, Spanien, Frankrike, Finland, Frankrike, ja till och med mer än Indien. Endast Brasilien, USA och Kina installerade mer än Sverige!

Vad har det för betydelse

Det viktigaste just nu för naturen är att vi ersätter så mycket kol, olja och gas så snabbt som möjligt. Och det finns gott om utrymmen för vindkraft, framförallt billig landbaserad vindkraft. Hamnar, parkeringsplatser, motorvägar och andra områden som redan är exploaterade. Vi behöver inte älta natursköna stränder kontra jättelika havsbaserade vindturbiner, vi kan fortsätta bygga vindkraft på platser över hela vårt avlånga land som redan bebyggts eller tagits i bruk.

I nyheterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *