Energy Vaults gravitationsbatteri i Kina startar inom 2 månader

Vad händer

EnergyVault bygger sitt första gravitationsbatteri i kinesiska Rudong, norr om Shanghai, och planerar att sätta igång innan halvårsskiftet.

Kontext

Elektricitet kan genereras på många sätt, vanligast från en rörelse som får turbiner att snurra. Till exempel hissar fyllda med något tungt som åker ner när elen ska användas. Förutsägbart, lätt att planera och går att ladda med vindkraft, solenergi, ja vilket energislag som helst.

Grow Sverige: Lagrad elektricitet i “hiss”

Företagets teknologi går ut på att använda gravitation för att lagra energi. 24 ton tunga betongblock hissas upp med energi från solpaneler och vindkraftverk och släpps sedan ner för att driva en turbin och skapa elektricitet. ”Betonghissarna” fungerar som gigantiska batterier. En stor fördel jämfört med litiumbatterier och annan batterilagring är att denna lösning inte kräver några sällsynta material.

we are on track to achieve mechanical completion and commissioning start of all electronic and power generation components in the second quarter of 2023 as planned. When fully commissioned later this year, the 25 MW, 100 MWh EVx system will be integrated into China’s national energy grid to provide critical storage and delivery of clean renewable energy generated by the adjacent wind farm.

Vad har det för betydelse

Energy Vaults gravitationsbatteri i Rudong är ett av världens första stora energilagringsprojekt som nu blir verklighet. Vi tar de första stegen mot batterisamhället, där energi lagras i alla storlekar, från prislapparna på ICA till en batteripark som försörjer 200 000 hushåll med elektricitet. Bilden av industrisamhället som det förgångna förstärks till förmån för idén om fri energi.

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar