700 wattimmar per kilogram – batteriers täthet slår rekord efter rekord

Vad händer

För precis en månad sedan skrev jag om ett genombrott i batteriutvecklingen där amerikanska forskare lyckats skapa rekordtäta batterier 500 wattimmar per kilogram. Bara dagar senare presenterades ett batteri med en täthet på 711 wattimmar per kilo vid Institute of Physics vid Chinese Academy of Sciences i Beijing!

Kontext

Hur har forskarna lyckats? De anger ett par faktorer som avgörande.

  • Ultratunna uppsamlare av ström
  • Minimerad användning av stödmaterial
  • Ökad mängd aktiva material i hela batteriet

Vad har det för betydelse

Varför är batteriers täthet betydelsefull? Ju tätare de kan byggas desto mindre väger de och desto fler batterier går att montera i ett flygplan eller en bil.

Det amerikanska företaget Amprius har just presenterat batterier som rymmer 500 wattimmar per kilo. Och vad spelar det för roll? Ja alla nördars favoritpropagandist Elon Musk twittrade för några år sedan att eldrivet flyg blir intressant först när batterier rymmer 400 wattimmar per kilo.

Grow Sverige: Tätare och lättare batteri möjliggör eldrivet flyg

Så 700 wattimmar per kilogram är… chockerande. Det är stor skillnad på teknologier som är redo för produktion och de som görs i forskningslabb. Men att utvecklingen går så här snabbt överraskar nog de flesta. Eftersom utvecklingen av fri energi sker dygnet runt, året om i alla världens länder är det logiskt att vi kommer få se många innovationer och en accelererad utveckling. Att få se det i verkligheten förvånar ändå. Batterisamhället är här!

I nyheterna

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar