Icebug säljer solenergi till sina konkurrenter

Vad händer

Skoföretaget Icebug har fabriker i Vietnam som de driver med solenergi. Parallellt med den egna användningen erbjuder de elektricitet till sina konkurrenter från solpanelerna.

Kontext

I veckan tilldelades Icebug utmärkelsen The Outdoor Changemaker Award för sitt Solros- projekt. Icebug sätter upp solpaneler på företagens tak i utbyte mot att företagen betalar för elektriciteten som produceras.

Modellen baseras på att medverkande fabriker åtar sig att köpa den el som produceras på det egna taket under 15 år – i utbyte mot att solenergipartnern BayWa r.e tar hand om finansiering, installation och garanterar leverans av elektricitet under kontraktstiden.

Solenerginyheter.se: Svenska Icebug låter konkurrenter ta del av banbrytande satsning på solceller

Vad har det för betydelse

Poängen är att hjälpa företag minska sin användning av fossil energi som orsakar koldioxidutsläpp. På ett år kan ett företag som deltar i samarbetet banta sina utsläpp med 5 000 ton koldioxidekvivalenter per år.

När flera varumärken använder samma solpaneler innebär det en större minskning än ett enskilt bolags årliga utsläpp.

Genom att installera solenergi sänker man inte bara sina kostnader och utsläpp – man ökar också sitt energioberoende, vilket är en stor fördel i dagens läge. Och detta utan att göra någon investering. På Icebug är förhoppningen att det nya programmet ska anammas av fler inom sko- och klädbranschen och öppna dörrar mellan sektorn för förnybar energi och klädindustrin.

Solenerginyheter.se: Svenska Icebug låter konkurrenter ta del av banbrytande satsning på solceller

I nyheterna

Lämna ett svar