Fristående elbilsladdning med solpaneler och batterier

Vad händer

Indiska forskare har utvecklat en off-gridlösning för elbilsladdning som bara använder två solpaneler och två batterier.

Kontext

Vid Sardar Vallabhbhai National Institute of Technology har ett forskarlag utformat ett fristående solenergi-plus-lagringssystem som kan användas för att ladda batteridrivna fordon.

Systemet består av två 40 watts solpaneler, två 12 ampere litiumjonbatterier och två konverterare. Konverterarna används i normala fall för att omvandla likström vid inmatningen till likström vid utmatningen med omvänd polaritet.

“The system is based on an advanced positive-pulse-current (PPC) battery charge control algorithm,” the research’s corresponding author, Ashish K. Panchal, told pv magazine, adding that it relies on hill-climbing PV maximum power point tracking (MPPT) to extend the battery life while utilizing maximum PV energy.

PV Magazine: Standalone PV-plus-storage system for EV recharging
  • Solpanelen skickar elektricitet till litiumjonbatteriet via en konverterare.
  • En ström används och laddar via en nyutvecklad algoritm.
  • Algoritmen skapar en komplett numerisk simulering av solpanel-konverterare-batteri.
  • Algoritmen jämför överföring av elektricitet med enkel och dubbel konverterare.
Kopplingsschema

Konverterarna är avgörande för att systemet ska kunna hantera varierande mängd inmatning på grund av variabelt solljus.

The group explained that the Ćuk converters can ensure efficient power generation from PV panels, especially when the input voltage from the modules varies greatly due to changing sunlight conditions. “Since Ćuk converters have high voltage gain, they are excellent for PV systems that need varied voltage levels for different loads or battery charging because of their versatility,” it further explained. “Cuk converters also produce a smoother output voltage by efficiently controlling the output ripple current.”

PV Magazine: Standalone PV-plus-storage system for EV recharging

Vad har det för betydelse

Med fri energi kan verktyg och redskap fungera oberoende av elnät. I takt med att allt fler lösningar sker utanför elnätet kommer människor få ökat oberoende men samhället får en mer komplex dynamik att hantera.

Källor

Lämna ett svar