Självförsörjande ladugård med solenergi i franska Languedoc

by rikard · 7 april 2025
Dela inlägget

Vad händer

En vinodlare i södra Frankrike har byggt ett fristående solenergidrivet system för att pumpa vatten till sin nya ladugård – helt utan anslutning till elnätet.

Kontext

I östra Languedoc, där solen är riklig men vattnet knappt, har vinodlaren Pierre Michaùd tagit ett ovanligt men alltmer relevant steg. För att kunna börja med ekologisk boskapsuppfödning på den bergiga delen av sin mark byggde han en ny ladugård – men utan tillgång till elnätet blev vattenförsörjningen en utmaning.

Solenergi löste vattenproblemet

På ladugårdens plåttak monterades 20 solpaneler som ger tillräckligt med elektricitet för att driva en vattenpump. Pumpen lyfter vatten från en 95 meter djup brunn, vilket gör det möjligt att försörja både djur och verktyg med vatten även i torra perioder.

Eftersom en anslutning till elnätet skulle ha kostat över 100 000 euro och krävt omfattande röjning i terrängen, valdes en fristående lösning. Dieselgeneratorer avfärdades – de skulle ha inneburit utsläpp, buller och höga driftkostnader, vilket inte rimmar med målet om ekologisk drift.

Ett batterisystem från Tesvolt på 14 400 wattimmar (kilowattimmar) lagrar elektricitet så att den finns tillgänglig även när solen inte skiner. Batteriet laddas snabbt och kan driva kraftfull utrustning som bågsvets eller hövändare.

  • El- och vattenförbrukningen varierar mellan 10 och 20 kilowattimmar per dag beroende på säsong.
  • Systemet är helt frikopplat från elnätet.
  • Lagrat överskott gör det möjligt att arbeta även nattetid eller under molniga dagar.

Pierre Michaùds satsning är ett exempel på hur lantbrukare i otillgängliga områden kan använda fri energi för självförsörjning. Liknande lösningar lyfts i Special Solar Power 2022, där gårdar i Tyskland och Spanien visar hur solenergi kan driva både vattenpumpar, uppvärmning och gårdsdrift.

Vad har det för betydelse

Med hjälp av ett tak och 20 paneler har Pierre Michaùd förvandlat en otillgänglig bergstomt till ett fungerande jordbruk. Ett sådant självförsörjande system kan även ge andra lantbrukare i liknande lägen – långt från elnätet – möjlighet att ta vara på mark som annars stått obrukad. Det innebär vatten till djuren, elektricitet till verktyg och en konkret väg mot cirkulär lantbruksdrift utan utsläpp eller buller.

Källor

You may also like