Lyftkranar byter ut bensinen mot elektricitet

Vad händer

Svenska Havator är ett av flera bolag som har börjat använda eldrivna lyftkranar, för att minska driftkostnader, minska utsläppen och bidra till en bättre arbetsmiljö.

Här 👆🏼 gör Havator reklam

Vad har det för betydelse

Byggarbetsplatser blir av med avgaser, buller och minskar sina koldioxidutsläpp. Byggbranschen genererar stora utsläpp och arbetsmaskinerna är en stor del av problemet. Buller är bevisat skadligt för människor men har varit en självklar del av arbetsmiljön för byggare och hantverkare. Det kommer ändras i och med att bensindrivna arbetsmaskiner byts ut mot eldrivna motsvarigheter.

Mellan raderna

Utsläppen från arbetsmaskiner har varierat de senaste decennierna, men med en minskande trend över tid.

Kontext

Arbetsmaskiner, som står för 6% av Sveriges koldioxidutsläpp (3,31 miljoner ton) elektrifieras i snabb takt. Vi har tidigare nämnt grävskopor och noterat att Caterpillar presenterat sin första stora elektriska lasttruck för gruvor.

Eldriven lasttruck för gruvor

Men…

Eldrift i byggbranschen är nytt vilket innebär att i princip alla befintliga arbetsmaskiner drivs med förbränningsmotor och genererar koldioxidutsläpp. Maskinerna som nu dyker upp är de första i slag och det kommer ta tid för branschen att växla upp.

I nyheterna

2 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar