Svenska SeaTwirl får sällskap till havs

Vad händer

Franska bolaget Eolink och det amerikanska T-Omega Wind har utvecklat havsbaserade, medelstora vindkraftverk i samma genre som svenska SeaTwirl. Konstruktionerna har gemensamt att de är billigare att producera än sina riktigt stora motsvarigheter.

Vad har det för betydelse

Eolink tar upp tre kvaliteter med sin teknologi jämfört med storskalig vindkraft till havs

  • Billigare
  • Snabbare etablering
  • Konstruerad för massproduktion

Vindkraftverken byggs och monteras på land och bogseras sedan ut till havs i motsats till vanliga vindkraftverk som monteras till havs.

Mellan raderna

Solenergiteknik rör sig mot enklare, billigare lösningar och ökat fokus på kvantitet och på samma sätt ser vi allt fler startups i vindkraftsbranschen inriktade på massproduktion istället för maximal effektivitet. Kostnaden för fri energi har nu nått nivåer som innebär att det är mer kostnadseffektivt att bygga fler än att bygga bättre.

Kostnaden för fri energi har nu nått nivåer som innebär att det är mer kostnadseffektivt att bygga fler än att bygga bättre.

Kontext

En pyramidlik konstruktion är stabil och kräver färre rörliga delar vilket minskar kostnaden, både vid produktion och underhåll. Eolinks vindkraftverk har en kapacitet på fem megawatt.

Traditional turbines have their generators located at the main axle near the top of the support tower. This adds a lot of weight at the top of the tower, and the blades themselves are already heavy enough. All that weight needs to be offset by even more weight at the bottom (and significant strength along the tower’s entire height) to keep the whole thing from toppling over or bending in half.

What if the weight could instead be distributed between multiple support poles? That’s the design Eolink has in mind; its floating turbine swaps out the single large pole for four thinner ones angled towards each other in a pyramid shape. This not only distributes the weight of the turbine’s pieces, it allows the whole structure to be lighter.

Singularity Hub: This Floating ‘Pyramid’ Wind Turbine Will Produce More Energy at a Lower Cost, Company Says

I nyheterna

Ett svar på ”Svenska SeaTwirl får sällskap till havs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *