Delad elektricitet ska inte beskattas

Vad händer

Skatterättsnämnden har beslutat att solenergianläggningar i stadsdelen Tamarinden är enskilda installationer och elektriciteten som delas i kvarteret inte ska beskattas.

Kontext

I stadsdelen Tamarinden i Örebro konstrueras Sveriges första nätverk för delning av elektricitet. Det sker i form av en samfällighet som hanterar drift och underhåll av det gemensamma nätet.

Skatterättsnämndens beslut innebär att fastighetsägarna i Tamarinden får bygga solcellsanläggningar på egna fastigheter och koppla ihop dem med varandra, utan att beskattas för delningen.

Vad har det för betydelse

– Beskeden från Skatterättsnämnden och Energimarknadsinspektionen är systemförändrande och banar väg för att bygga lokala energisystem på ett nytt sätt och kommer förändra sättet att bygga moderna stadsdelar. Vi är mitt uppe i en kursändring och i framtiden kommer vi se på besluten som avgörande delar av den energiomställning som nu pågår, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖrebroBostäder.

Beskedet att tillåta flera separata solcellsanläggningar, som är sammankopplade med ett lokalt nätverk, öppnar upp för medborgare i hela Sverige att aktivt delta i energiproduktion och minska sin miljöpåverkan.

Örebro kommun: Lokal energidelning ska inte beskattas – banbrytande besked för Tamarinden och den klimatsmarta staden

Delad elektricitet ökar människors frihet och oberoende. När elektriciteten produceras, lagras och distribueras av hushåll flyttas makten över energin från industrin till medborgarna. Att dela elektricitet med grannar har inte varit möjligt, eller ekonomiskt, i det fossila samhället. Delning är grunden för hela Batterisamhället, att koppla elproduktion och lagring underifrån från nod till nod.

Källor

Lämna ett svar