Vad säger du till en person som inte tror att det görs något för klimatet?

Det är frustrerande och skrämmande att jordens temperatur fortsätter gå upp. Och visst blir man galen på de industrier som fortsätter förbränna kol, olja och gas.

Men hur ser lösningen ut?

Ganska enkel faktiskt. Vi måste byta ut fossila bränslen mot elektricitet. Och det sker redan, väldigt fort faktiskt, och hastigheten accelererar!

Solenergi

Solenergin är den snabbast ökande energikällan i världshistorien! Ja du läste rätt, i världshistorien, någonsin, ever, alla kategorier…Solenergin överraskar om och om igen med sin enormt snabba etablering.

Solenergins andel av den totala elproduktionen

Vindkraft

Vindkraften förser stora delar av världen med utsläppsfri elektricitet och växer nästan lika snabbt som solenergin.

Vindkraftens andel av den totala elproduktionen

Batterilagring

Batterier har snart passerat pumpkraften som den största lagringsteknologin i världen. I takt med att batterierna sprids över världen kommer solenergi och vindkraft få större effekt på klimatet. Batterier innebär att vi kan använda solenergi på natten och vindkraft när det inte blåser.

Så här ser etableringen av batterier ut i Tyskland som är bäst i klassen i EU

Kol

Kol är den värsta utsläppskällan i världen och det byggs faktiskt fortfarande nya kolkraftverk. Men…de fungerar primärt som backup om solenergin eller något annat energislag inte räcker till. Så ju mer fri energi vi får upp desto mindre kol förbrukas.

Indien har minskat kolförbrukningen snabbare än de flesta förutspått. USA fortsätter ersätta kol med solenergi och vindkraft. Vissa länder, som Slovakien, blir helt kolfria i år! Och Sverige då, eldar vi fortfarande kol? Ja det gör vi, framförallt stålproduktionen sker med förbränning av kol. Men… 2028 är slutdatum för den svenska stålindustrins förbränning av kol.

Elbilar

Elbilar ersätter bensin- och dieselbilar i allt högre takt. Det beror framförallt på snabbt sjunkande batteripriser. Fler och fler analytiker bedömer att 20- talet är sista årtiondet för vägfordon med förbränningsmotor.

Alltså…

sker det väldigt mycket för att lösa klimatkrisen. Det är korrekt att säga att vi är på god väg. Flera analytiker bedömer att världens utsläpp kan börja minska i år. Så allt är inte hopplöst. Men vi måste fortsätta göra jobbet. Byt kol, olja och gas mot solenergi, vindkraft och batterilagring.

Källor

Lämna ett svar