Batterilagringens år 2024

Dela inlägget

Batterilagring är 2024 års stora nyhet

Kina har dominerat batterilagringen. Landets ledande tillverkare, framförallt CATL och BYD, stod tillsammans för 60 procent av världens batteriproduktion. Stationära batterilager ökade med 45 procent på ett år och uppgår nu till 60 gigawattimmar. Dessutom har de minskade kostnaderna för batterier globalt till stor del drivits av Kinas massiva skala och innovationer inom återvinning och materialeffektivitet.

Sverige har sexfaldigat sin batterikapacitet, och globalt har stationära energilager nått nya höjder.

I Chile har Latinamerikas största batterilager tagits i bruk.

EU:s batteripass, som nu har börjat användas trots att det blir obligatoriskt först 2026, skapar en mer cirkulär ekonomi genom spårbarhet och återanvändning av batterimaterial.

Pakistan, en solenergirevolution underifrån

Pakistan har blivit en oväntad ledare inom solenergi, men detta har skett trots politiska hinder. En tredjedel av landets elektricitet kommer nu från solen tack vare hushåll och småföretag som tagit elproduktionen i egna händer. Genom att själva installera billiga kinesiska solpaneler har många frigjort sig från landets opålitliga elnät. Denna gräsrotsrörelse visar hur decentraliserade lösningar kan skapa verklig förändring.

Kina, den globala ledaren

Kina fortsätter att vara en global ledare inom fri energi. Utöver batterilagringens enorma expansion har landets installerade solenergikapacitet nått två terawatt, och vindkraften har vuxit i en takt som inga andra länder kan matcha. Samtidigt har Kina minskat sina koldioxidutsläpp från kolkraft med fyra procent genom att fasa ut ineffektiva anläggningar kombinerat med investeringar i fri energi.

Vind- och solenergi minskar utsläppen

I Australien har vind- och solenergi under flera dagar täckt hela befolkningens elbehov i ett par delstater.

I Brasilien har investeringar i sol- och vindenergi kombinerats med ett historiskt arbete för att halvera avskogningen.

Europa, med sitt RepowerEU-initiativ, har fortsatt att bygga ut fria energikällor i rekordtakt och minskat sina utsläpp med 15 procent under året.

Elektrifierade transporter

Elbilar och eldrivna mopeder har revolutionerat transportsektorn. I Indien har antalet eldrivna mopeder och rickshaws exploderat och minskat behovet av fossila bränslen i tätbefolkade städer.

Kina leder globalt i produktion och försäljning av elbilar men även Europa gör stora framsteg i uppväxlingen till elektrifierade transporter.

I Norge, där andelen elbilar nu utgör över 90 procent av nybilsförsäljningen, har satsningen på elektrifiering gett landet en världsledande position.  

Elproduktionens utveckling

USA och Texas har visat hur decentraliserade och fria energikällor kan omforma en region. Texas, som länge varit känt för sin olje- och gasproduktion, är nu världens största producent av vindkraft, med över 37 procent av delstatens elektricitet från vindkraft under året. Texas har också investerat kraftigt i solenergi, där flera storskaliga solparker levererar billig elektricitet till både hushåll och företag.

Enligt IEA kommer 30 procent av världens elektricitet nu från fria energikällor, en ökning från 23 procent bara för tre år sedan.

I Afrika visar länder som Etiopien och Sydafrika potential för decentraliserade mikronät och elproduktion för att komma tillrätta med elbrist i flera regioner.

I en del länder etableras solenergi och vindkraft snabbare än kärnkraften på 70- och 80-talen, inklusive USA, Tyskland och Sydkorea. Kurvorna för den fria energin är nästan exponentiella, och flera länder har producerat mer än 300 kilowattimmar per person.

Batterilagringens betydelse för Kaliforniens elförsörjning

Kalifornien har tillsammans med Kina lett den globala utvecklingen inom batterilagring. Delstaten har integrerat batterilager som fördubblat lagringskapaciteten jämfört med 2023. Kapaciteten är 7 miljarder watt (gigawatt) installerad batterikapacitet.

Dessa batterier används för att stabilisera elnätet och hantera variationer i produktion från solenergi och vindkraft. När solen går ner eller vinden mojnar kan lagrad elektricitet snabbt matas ut i nätet, vilket minskar behovet av fossila reservkraftverk.

  • Under sommarens rekordvärme levererade batterier över 40 procent av den nödvändiga kapaciteten kvällstid och var vid några tillfällen delstatens enskilt största energikälla.
  • Batterilagring har förhindrat elavbrott och minskat beroendet av fossilbaserad reservkraft.

Källor

Lämna ett svar

Med denna text försöker jag visa hur solenergi, vindkraft och batterilagring är nycklarna till att lösa klimatkrisen. Jag betonar framsteg och möjliga lösningar.