Solenergi längs motorvägar tar fart i många länder

Vad händer

I Slovenien byggs ett antal solenergiinstallationer längs landets största motorväg A1.

Kontext

Företaget Soške Elektrarne Nova Gorica och Sloveniens trafikverk Dars har beslutat att bygga solenergi längs motorvägen A1 som sträcker sig mellan Maribor, Slovensko Bistrica, Celje, Ljubljana, Vrhnika, Logatec, Postojna och Koper. Totalt kommer de installerade solcellerna ha en kapacitet på 20 megawatt.

A1

Slovenien är inte först med denna idé, många europeiska länder satsar på solenergi längs vägar; Frankrike, Holland, Schweiz och Tyskland.

Vad har det för betydelse

På grund av lagar som begränsar var solenergi får etableras har slovenska företag börjat tänka i nya banor. Ytor längs motorvägar är redan exploaterade vilket gör dem lämpliga för montering av solpaneler.

Grow har skrivit om detta tidigare och föreslagit en allmän princip, att använda exploaterade miljöer för solenergi, till exempel vid flygplatser, på järnvägsräls, på staket, på fordon, där vi behöver skugga (parkeringsplatser, över kanaler, lekplatser, på badstranden), på markiser och längs motorvägar med mera. Platsbristen är delvis en brist på fantasi, det finns många platser med solljus som ingen har starka känslor för, låt oss börja där.

I nyheterna

Lämna ett svar