Vad händer
Kontext
Solenergi ger elektricitet även på platser som Kiruna och Luleå i norra Sverige. Men den svenska kylan medför några extra hinder. Här är ett par tips för en lyckad installation som är bra att tänka på även för boende i Götaland och Svealand.
Projektera ordentligt
Hur lägger sig snön just på ert tak? Vilka är de specfika förhållandena?
Placera solpaneler säkert
Undvik platser där snö och is samlas och kan rasa ner, till exempel nära en vägg.
Rimlig takbelastning
Hur mycket snö lägger sig på taket? Behöver taket skottas? Kolla med leverantören att panelerna klarar av belastningen.
Lämplig infästning
Infästningen i norr görs ofta på långsidorna för att undvika att snön kränger en ram som inte är tillräckligt stabil. Ibland krävs fler fästpunkter.
Fäst kablar ordentligt
– Ett tips är att dra kablar på skenornas undersidor, i stället för på översidan. Om kablarna fästs i riktning mot takfoten skyddas de också mot snön, säger Tony Arnqvist.
Elinstallatören: Solceller i norr: ”Skenor av galvat stål i stället för aluminium”
Anpassa lutningen
På platta tak kan det vara en poäng att luta panelerna med en ställning, för att få så mycket solljus som möjligt och för att snö ska glida av snabbare.
Vad har det för betydelse
– Solcellsinstallationen leder till värdeökning på huset, eftersom driftskostnaderna blir lägre. Många känner också en stolthet i att producera egen el, säger Tony Arnqvist.
Elinstallatören: Solceller i norr: ”Skenor av galvat stål i stället för aluminium”
Även på mörka breddgrader ökar solenergi kvarterets och hushållets oberoende. De löpande kostnaderna minskar och med batterilager finns elektricitet i reserv.