Solenergi ökar exponentiellt – The Economist

Dela inlägget

Vad händer

Solenergin kommer befria människan från armod och en låsning vid traditionellt centraliserat tänkande.

Kontext

Världens solpaneler tar i år upp en yta motsvarande halva Wales och producerar 6 procent av världens elektricitet. För tio år sedan var solenergibeståndet en tiondel så stort och sågs som ett marginellt fenomen även för experter som visste hur fort teknologin hade växt.

As the cumulative production of a manufactured good increases, costs go down. As costs go down, demand goes up. As demand goes up, production increases – and costs go down further.

The Economist: The exponential growth of solar power will change the world

Den exponentiella utvecklingen fortsätter, huvudsakligen på grund av tillgången till nyckelresurserna. Det som behövs för att producera solceller och montera dem är sand, solsken och mänsklig genialitet, tre saker vi har i överflöd.

Installed solar capacity is doubling every three years, meaning it has grown tenfold in the past ten years.

Renew Economy: “Off the charts:” Solar is about to leave nuclear and everything else in the shade

Den kommande tiofaldiga ökningen av solenergi kommer ske lika snabbt som byggandet av ett kärnkraftverk men producera lika mycket elektricitet som alla kärnkraftverk i världen…gånger åtta!

Om nuvarande trend fortsätter kommer elektricitet från solenergi kosta hälften av den billigaste elektriciteten idag. Det eliminerar inte klimatkrisen men saktar ner den väldigt mycket snabbare. Stora delar av världen kommer börja uppleva energirikedom, en ny och omdanande upplevelse för mänskligheten.

Vad har det för betydelse

Ju lägre priset på solenergi sjunker desto mer produktivt blir samhället. Allt som människor använder elektricitet till idag kommer kosta mindre. Människor som aldrig haft råd med belysning i sina hem eller en bil kommer få tillgång till båda, och mer.

Billig elektricitet kan rena och avsalta vatten. Elektriciteten kan driva artificiell intelligens och kyla ner byggnader i världens allt varmare regioner.

Men det mest betydelsefulla är att ett överflöd av billig elektricitet kommer befria våra sinnen och sätta igång kreativiteten hos en helt generation.

Källor

Lämna ett svar