Lagrad energi i sten

Dela inlägget

Vad händer

Ett par i Jämtland har skapat ett system för energilagring med stavar av sten som värms upp och lagrar värme till vintern.

Kontext

– På gården har vi monterat 165 solpaneler, modell större. De ger vardera 540 Wp i effekt, totalt 74 kWp. Panelerna har vi monterat på markställningar i en backe ner mot sjön Näkten. Deras lutning kan ställas manuellt för att anpassa dem till den varierande solhöjden under året, förklarar Kenneth.

Elinstallatören: Sommarsol blir vintervärme med energilagring i makadam

Lagringskonceptet som Kenneth och Katerina Nordin utvecklat består av en samling värmestavar nedstuckna i ett makadamlager. Stavarna värms upp av elektricitet från gårdens solpaneler

Gårdens makadam lagras i ett torn av betong med isolering utanpå och kan värmas upp till 600 grader.

På betongelementens utsida cirkulerar vatten i limmade slingor av tunna rostfria rör. Vattnet värms av den allra yttersta delen av makadamlagret innan det leds över till boningshuset via en kulvert. Varmvattnet, som shuntats till en temperatur av 45 grader, matas in i husets värmepump.

Elinstallatören: Sommarsol blir vintervärme med energilagring i makadam

Vad har det för betydelse

– Rent fysikaliskt bygger vårt energilager på det faktum att det är väldigt ineffektivt att omvandla värme till el – 70 procent av energin går förlorad – medan det är väldigt energismart att göra tvärt om, alltså förvandla elenergi till värme

I takt med att nya lagringsmetoder utvecklas ökar möjligheten att producera elektricitet från fria energislag som solenergi och vindkraft. Att anpassa energilagring till lokala förhållanden kommer att vara en vanlig syn i det framväxande energilandskapet.

Platsen för pilotanläggningen, i Norrlands inland, är kanske inte mest optimal, sett till antalet soltimmar.

– Kan vi redovisa att vi får det att fungera här i Salsån, med ostadiga somrar och kalla vintrar, då kan vi också säga att det här kan vi göra på resten av jorden.

SVT: Unikt energilager utvecklas i Salsån – se hur det fungerar

I nyheterna

Lämna ett svar