Spara, inte effektivisera

Dela inlägget

Jag har många vänner i miljörörelsen som stångar huvudet blodigt för energieffektivisering.

“Med bättre isolerade fönster stannar värmen i huset”

“Sensorer som tänder och släcker lamporna behöver mindre el”

Argument för energieffektivisering

Och visst har de en poäng. Problemet är att de pratar om frågan på ett sätt som är intressant för en hantverkare men inte för de boende. Effektivisering är något fackfolk bryr sig om, inte småbarnsföräldrar.

Miljörörelsen bör säga spara istället för effektivisera när vi pratar om energi. Spara är visuellt. Att spara innebär att ha något kvar. Effektivisering däremot är abstrakt och mångtydigt.

Spara är visuellt

Att spara associerar de flesta med något konkret, till exempel pengar eller mat, något som går att se även i tanken, vilket gör saken lättare att förstå och minnas.

Att ha något kvar

Att spara är entydigt. Antingen sparar vi något eller så förbrukar vi det. Det som sparas finns kvar, vi kan använda det en annan gång.

Den som spar hen har.

Effektivisering är abstrakt och mångtydigt

Effektivisering är inte ett visuellt begrepp, det framkallar inte en bild när människor hör eller ser ordet. Det är ett ingenjörsbegrepp, något som fackmän använder.

Effektivisering kan betyda många saker, att göra något snabbare eller starkare, att det kräver lägre förbrukning eller mindre utrymme.

Vad har det för betydelse

Miljörörelsen bör säga spara istället för effektivisera när de pratar om energi. Spara är visuellt och konkret till skillnad från effektivisering som är abstrakt och mångtydigt.

Men…

Det finns en till anledning till att ordet energieffektivisering blivit miljörörelsens favorit. Det handlar om skillnaden mellan energi och elektricitet.

Så energi kan inte sparas men användningen kan effektiviseras. Och i miljörörelsen är vi noggranna med att använda korrekt terminologi.

Vi kan alltså inte spara energi. Men vi kan spara elektricitet.

Så förutom att säga spara ska vi tala om elektricitet istället för energi.

Rekommenderade ord och fraser

  • Sverige ska bli bäst i världen på att spara elektricitet.
  • Elbesparingar
  • Spara mer elektricitet i batterier.

Källor

1 kommentar

Lägg till din

Lämna ett svar