Utsläppsfri stålproduktion en verklighet

Dela inlägget

Vad händer

Stålindustrin, en av världens största utsläppare, börjar nu använda teknologier som drastiskt minskar dess miljöpåverkan.

Kontext

Traditionellt har stålproduktion varit beroende av kol med följden att industrin står för 9 procent av de globala koldioxidutsläppen. För att möta de globala klimatmålen utforskar och implementerar stålindustrin renare teknologier, som elektriska ljusbågsugnar (EAF) och direktreducerat järn (DRI) med hjälp av grönt väte.

Enligt en rapport från Global Energy Monitor (GEM) ökar kapaciteten för ståltillverkning som använder EAF-teknologi, med en andel på 49 procent under utveckling.

Planerad ståltillverkningskapacitet

Global Energy Monitor: Pedal to the Metal 2024

Kina, världens största stålproducent, har tagit ledningen i denna uppväxling genom att utöka sin återvinning. Det inkluderar användning av gamla byggnadsbalkar och bilkomponenter för att skapa nytt stål med betydligt lägre koldioxidavtryck.

Även i Sverige är utsläppsfri stålproduktion på gång.

SSAB investerar över 52 miljarder svenska kronor i ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Stålverket kommer ha kapacitet att producera 2,5 miljoner ton stål per år.

Vad har det för betydelse

Stål är ett oumbärligt material i dagens samhälle, använt i allt från byggnader och fordon till hushållsapparater. Nu utvecklas metoder för att producera stål utan skadliga föroreningar och stora koldioxidutsläpp.

Källor

Lämna ett svar