Fri energi kan öka Sveriges elproduktion med 55 terawattimmar till 2035

Dela inlägget

Vad händer

Branschföreningar för solenergi, vindkraft och biobränslen argumenterar för att satsa på fri energi och på kort tid öka Sveriges elproduktionskapacitet.

Kontext

För att upprätthålla balansen i elsystemet över tid är det viktigt att nu bygga ut vindkraft, solenergi och biokraft tillsammans med batterilagring.

Dessa sektorer kan tillföra 55 terawattimmar (tusen miljarder wattimmar) elektricitet till 2035 förutsatt att statliga lån utvidgas till att omfatta alla fossilfria kraftslag.

En preliminär riktlinje för Sveriges elproduktion är att den behöver öka från dagens 170 till 300 terawattimmar till 2045.

Denna idé ska dock tas med en rejäl nypa salt, härrör från industrin som producerar och säljer elektricitet.
/hälsar Grow

Det skulle innebära en årlig ökning med 6 terawattimmar ny elproduktion. Sverige behöver mycket snabbt möta industrins växande elbehov.

Vi behöver redan nu fortsätta bygga ut elproduktionen för att möta Sveriges ökande el- och effektbehov när transporterna och industrin elektrifieras de kommande 5–10 åren.

Dagens Industri: Vi kan leverera 55 TWh ny elproduktion innan år 2035

En fördel med fri energi är att den snabbt kan expandera i stor skala. Dessutom har dessa energislag redan en etablerad projektportfölj.

Sveriges traditionellt låga elpriser har varit en viktig drivkraft för gröna investeringar och omställningen. Flera företagsledare har understrukit att en snabb utbyggnad av elproduktion med låg produktionskostnad är avgörande för att säkra industriell konkurrenskraft och välfärd.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, betonar att dagens centraliserade och importbaserade energisystem är sårbart och att decentraliserad inhemsk produktion av el och bränslen minskar sårbarheten.

Dagens Industri: Vi kan leverera 55 TWh ny elproduktion innan år 2035

Källor

Lämna ett svar