Polen växlar snabbt bort kolet

Dela inlägget

Vad händer

Polens förbränning av kol för elproduktion har sjunkit från 70% 2022 till 57,6% i år.

Kontext

2022 stod kol för 70 procent av Polens elproduktion. I år står kolet för 57,6 procent av elproduktionen, alltså en minskning med 12,4 procentenheter. Det smutsigaste kolets andel sjönk till 53 procent i juli.

Under de sju första månaderna 2024 utgjorde fri energi 30,2 procent av Polens elproduktion — i nivå med det globala snittet, och dubbelt så mycket som landet producerade för tre år sedan.

Ember: Electricity Data Explorer

Producenter planerar utbyggnad av havsbaserad vindkraft med 5,9 gigawatt till 2030, enligt Reuters.

Det snabba skiftet till vindkraft och solenergi beror till stor del på Rysslands invasion av Ukraina och ökningen av priset på fossila bränslen.

Donald Tusks nya regering, som tillträdde i december 2023, har betonat minskningen av landets utsläpp som en huvudprioritering.

Andel av elproduktion (%)

Ember: Changing course: Poland’s energy in 2023

Vad har det för betydelse

“Changes in the power sector are accelerating, but they are the result of mega-trends and the market, more than a conscious state plan,” said Forum Energii president Joanna Pandera.

Polens miljödepartement, som nu tar fram en ny nationell plan för energi och klimat, har möjlighet att accelerera arbetet mot nollutsläpp med investeringar i batterilagring, solenergi och vindkraft.

Källor

Lämna ett svar