Centraleuropa lämpligt för agrivoltaics

Dela inlägget

Vad händer

Enligt en studie från Ember Climate kan länder som Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien installera 180 gigawatt agrivoltaics/solenergi och tredubbla sin årliga elproduktion.

Kontext

Agrivoltaics, solbruk som en del säger, är en innovativ lösning för att kombinera matproduktion och elproduktion, där solpaneler placeras ovanför grödor. Metoden har flera fördelar, både för jordbrukare och naturen.

  • Ökade skördar: Genom att skydda grödor från väderpåverkan och skapa ett mer stabilt mikroklimat kan agrivoltaics öka avkastningen med upp till 16 procent.
  • Ökad lönsamhet: Genom att sälja överskottselektricitet kan jordbrukare skapa en ny inkomstkälla.
  • Minskad klimatpåverkan: Agrivoltaics bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser genom att ersätta fossil elektricitet med elektricitet från fria energikällor.
  • Effektivare markanvändning: Genom att kombinera jordbruk och solenergi kan marken utnyttjas mer effektivt.
Ember: Empowering farmers in Central Europe: the case for agri-PV

Vad har det för betydelse

Agrivoltaics har potential att revolutionera jordbruket i Centraleuropa. Genom att öka både matproduktion och fri energi kan denna teknik bidra till att lösa flera av de utmaningar som regionen står inför, som klimatförändringar, energi- och livsmedelssäkerhet.

Efterfrågan på elektricitet och produktionspotential i Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien

Ember: Empowering farmers in Central Europe: the case for agri-PV

För att fullt ut kunna utnyttja potentialen hos agrivoltaics krävs forskning och utveckling samt politiska åtgärder som stimulerar till investeringar i denna teknik.

Källor

Lämna ett svar