Sverige behöver snabbt investera i mer energilagring

Solenergin och vindkraften i växer så fort att elnätet riskerar haveri. Lösningen för Sverige är massiva investeringar i batterilagring, vätgas och pumpkraft.

Men vi börjar på andra sidan jordklotet. Australien har byggt ut solenergi snabbare än de flesta andra länder. Hushållen står för 11,2 procent av landets elförsörjning, från 20 gigawatt installerad solenergikapacitet.

The CEC estimates that one third third of all households and businesses in Australia now have their own array, after 2.9 GW of new capacity installed from 314,507 units was installed in 2023, its second highest total.

reve: Rooftop photovoltaic solar now a major player in Australia’s grid, but households need more batteries

Nu står landet inför utmaningen att inte överbelasta elnätet. Förra året installerades 57 000 hushållsbatterier men mer kommer behövas för att hantera solenergin och vindkraften som snabbt ersätter fossila bränslen i elproduktionen.

Sveriges flaskhals

Sverige har problem som liknar Australiens och av samma anledning, solenergin och vindkraften växer så fort att elnätet riskerar haveri.

Lösningen för svenska förhållanden är mer batterilagring, vätgas och pumpkraft.

Batterier produceras redan i hög och ökande takt och hushållen förstår vinsten av att kombinera batterilager med solpaneler på taket. Vätgas kommer produceras i stora mängder men ligger ett par år bort. Pumpkraft prövas på några ställen med goda resultat men har inte tagit fart ännu.

Sverige behöver investera och satsa stort på alla tre teknologierna. En verkligt positiv sida är batterilagring som levereras varje dag till hushåll, företag och industrier och ersätter kol, olja och gas i år, nästa år, 2026, 2027, 2028 och ända fram till de tidpunkter då regeringen hoppas vara klara med sina tveksamma alternativ.

Källor

Lämna ett svar