Polens mål för avveckling av kol blev just ännu mer ambitiöst

Dela inlägget

Vad händer

Polens klimatdepartement höjer målsättningarna för kolkraftens avveckling.

Kontext

Polens regering satsar hårt på att avveckla landets kolindustri. Klimatdepartementet har satt upp målet till 2040 att endast en procent av elproduktionen ska komma från kol. Idag står kol för 60 procent av elproduktionen och Polen siktar mot 22 procent 2030.

Polen är ett av de EU- länder med högst elpriser på grund av stora kostnader för koldioxidutsläpp. För att lösa detta ska andelen fri energi växa från dagens 26 procent till 63 procent år 2040.

the cabinet has failed to deliver a clear energy transition plan as ministers haggle over policy nearly nine months after taking power.

Bloomberg UK: Plan to Speed Up Coal Exit Risks Roiling Polish Government

Inom ett år ska Polen förbereda avyttring av statens koltillgångar, alltså inte själva kraftverken utan alla komponenter. Regeringen analyserar tillgången till de olika energislagen och förhandlar med gruvföretag och lobbygrupper för att lösa deras problem som uppstår på grund av avvecklingen.

Vad har det för betydelse

Our World in Data: Emissions, Poland

Att Polen signalerar att kolet är på väg ut och ska ersättas med solenergi och vindkraft är en fantastisk vändning. Till investerare säger detta att landet har en framtid värd att satsa på.

Diversifying energy sources and reducing the share of coal are becoming priorities for attracting capital and modernizing the sector.

För barn (och ja… alla) kommer andningsluften bli friskare. För arbetsmarknaden är detta en succé när det skapar massor av nya arbetstillfällen. För familjer och bostadskvarter, företag, industrier och civilsamhälle är detta vägen framåt mot en el- och värmeförsörjning som är ekonomiskt kraftfull och ekologiskt cirkulär och för naturen är det den bästa nyheten på hundra år.

Källor

Lämna ett svar