Ammoniak produceras off-grid med solpaneler och vindkraftverk

Dela inlägget

Vad händer

I byn Ramme på nordvästra Jylland startades i förra veckan en grön ammoniakfabrik. Fabriken är ett samarbete mellan energiföretagen Topsoe, Skovgaard Energy och Vestas.

Kontext

Fabriken är en prototyp som ska visa hur fri energi kan kopplas direkt till ammoniakproduktion på ett kostnadseffektivt sätt. Den är utformad för att använda fluktuationer i elproduktion från solenergi och vindkraft. Elektrolystekniken integreras då med elproduktionen och ammoniaksyntesen.

Produktionen av ammoniak sker utan anslutning till elnätet. Fabriken drivs av solpaneler med 50 megawatts kapacitet och Vestas vindkraftverk med 12 megawatts kapacitet.

Målet är att producera 5 000 ton ammoniak varje år och förhindra 8 200 ton årliga koldioxidutsläpp.

Tidigare har Danmark kunnat producera stora mängder grön elektricitet men har saknat möjlighet att lagra eller omvandla energin till andra industribehov. Den nya ammoniakfabriken förändrar detta.

– Vi har nu förmågan att omvandla grön elektricitet till grön ammoniak. Detta är ett stort framsteg för Danmark och för industrin.

Niels Erik Madsen, vd för Skovgaard Energy

Vad har det för betydelse

Ammoniak kan transporteras via befintlig infrastruktur och har många användningsområden, både som bränsle, vätebärare och för att minska koldioxidutsläpp i industriprocesser, exempelvis vid stål- och cementproduktion.

Vindkraftsnyheter.se: Skovgaard Energy och Vestas inviger världens första gröna ammoniakfabrik

Grön ammoniak har liknande kvaliteter som grön vätgas. Den kan lagras i stora mängder, transporteras och omvandlas till hög värme eller elektricitet. Detta öppnar för utsläppsminskningar i industrier som tidigare varit de värsta utsläpparna som stål- och massaproduktion.

Källor

Lämna ett svar