Batterilagring i Sverige

Dela inlägget

Vad händer

Utvecklingen av batterilagring i Sverige har accelererat de senaste fem åren.

Kontext

Northvolt Ett i Skellefteå har en årlig produktionskapacitet på 60 gigawattimmar. I Västerås finns Northvolt Labs, ett forsknings- och utvecklingscenter för nya batteriteknologier.

Uppsala batterilager, som driftsattes 2020 för att stabilisera elnätet och lagra elektricitet från solenergi och vindkraft, har en kapacitet på 5 megawatt (miljoner watt) och kan lagra 20 megawattimmar elektricitet.

E.ONs batterilager i Malmö med 1 megawatts kapacitet kan lagra 1 megawattimmar elektricitet och används till att balansera lokal elproduktion och konsumtion och för att främja integrationen av solenergi.

Forshuvuds vattenkraftverk kompletteras av ett batterilager med 5 megawatts kapacitet som huvudsakligen används till att förbättra kraftverkets reglerförmåga.

Över 10 000 svenska hem har installerat batterilager, som kan lagra mellan 5 och 10 kilowwattimmar elektricitet, enligt Energimyndigheten. Batterierna används för att lagra egenproducerad elektricitet från solenergi.

Den totala installerade batterikapaciteten i Sverige ökade från mindre än 10 megawatt 2015 till över 100 megawatt 2022, med förväntningen att nå över 200 megawatt på tjugotalet. Planerade projekt som Gothenburg Battery Project med lagringskapacitet på 100 megawattimmar kommer ytterligare att stärka Sveriges batterilagringskapacitet.

Vad har det för betydelse

Batterilagring är en snabbt växande sektor i Sverige med betydande investeringar och projekt över hela landet.

  • Industrisatsningar: Northvolts fabriker med betydande produktionskapacitet.
  • Storskaliga projekt: Flera stora batterilager installerade av energibolag för nätstabilisering.
  • Ökat hushållsintresse: Tiotusentals hushåll har investerat i batterier för att maximera nyttan av sina solcellsanläggningar.
  • Regeringsstöd: Betydande ekonomiska incitament och stöd för att främja både privat och kommersiell investering i batterilagring.

Den geografiska spridningen av projekt visar på en nationell satsning där både norra, mellersta och södra Sverige bidrar till utvecklingen. Den totala batterikapaciteten väntas fortsätta öka kraftigt, vilket kommer att spela en avgörande roll i Sveriges uppväxling från kol, olja och gas till solenergi och vindkraft.

Källor

Lämna ett svar