Vad händer
Kontext
Forskningsgruppen ZHAW Renewable Energy Research Group har byggt en testanläggning vid alpstaden Davos-Parsenn för att undersöka elproduktionen från solceller i alpina miljöer. Testlaboratoriet står på 2 500 meters höjd och består av sex solcellssegment med olika lutning. Vinklarna möjliggör jämförelser av elproduktionen för monofaciala och bifaciala solceller under olika förhållanden.
Exempel på elproduktion från solpaneler vid olika tider och med olika lutning
Mätningarna visar att bifaciala solpaneler med en lutning på minst 60 grader minskar sin produktion mindre än 3 procent av den teoretiska maxproduktionen.
The steeper the modules are positioned, the faster the snow slides off the surface, according to the theory.
PV Europe: Only minor losses due to snow on alpine solar installations
Resultaten för vertikalt riktade paneler (lutning 90 grader) är anmärkningsvärda: här var förlusterna alltid under 1 procent.
“Förlusterna på grund av snötäcke är försumbara för bifaciala moduler som lutar mer än 70 grader i alpina regioner.”
ZHAW-forskaren Jürg Rohrer
Solpaneler med 30 eller 60 graders lutning producerade mest under sommarmånaderna.
Dubbelsidiga solpaneler ger mycket elektricitet under vintern då de tar emot solljus uppifrån men också underifrån där ljuset reflekteras av snön.
Vad har det för betydelse
Solenergisystem i Alperna kan producera mycket elektricitet, i synnerhet under vintermånaderna. Förutsättningen är att panelerna inte är täckta med snö.
Samma sak gäller för solpaneler i de flesta miljöer. De producerar olika mycket elektricitet beroende på lutning, väder och markförhållanden.
I denna forskning döljer sig en av solenergins styrkor, att den är flexibel och anpassningsbar, kan modelleras på olika sätt för att maximera mängden elektricitet som produceras samtidigt som den kan bidra till den underliggande marken.