Vad händer
Kontext
Kina står för över hälften av den globala stålproduktionen och därmed en betydande del av de globala koldioxidutsläppen. År 2021 släppte stålindustrin i Kina ut 1 313 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar 14 procent av landets totala utsläpp.
Den traditionella stålproduktionen, baserad på masugnar och koksverk, är en energikrävande och utsläppsintensiv process. Nu planerar den kinesiska ledningen att växla upp landets stålindustri till en utsläppsfri process.
Strategi
Planen för att minska utsläppen från stålindustrin fokuserar på tre huvudsakliga områden.
Ökad användning av skrotstål
Kina planerar att öka användningen av skrotstål från 25 till 35 procent till 2030. Skrotstål kräver betydligt mindre energi och släpper ut mindre koldioxid än att producera stål från järnmalm.
Investeringar i ny teknik
Investeringar i ny teknik för stålproduktion, till exempel elugnar och vätgasbaserade processer.
Stängning av ineffektiva anläggningar
Kina planerar att stänga ineffektiva stålverk som inte uppfyller miljöstandarder. Detta kommer att bidra till att minska den totala produktionskapaciteten och därmed utsläppen.
Vad har det för betydelse
Kina har redan gjort betydande framsteg i sitt arbete med att minska utsläppen från stålindustrin. Mellan 2016 och 2021 minskade koldioxidutsläppen från stålindustrin med 10%. Om de lyckas med planen att göra stålindustrin utsläppsfri får det enorma konsekvenser för klimatet.