Vad händer
Kontext
Från och med 2026 kommer Kina sätta fasta mål för sina utsläpp. Landet har hittills satt mål att minska koldioxidutsläpp per BNP- enhet, ett system som kallas för intensitet.
Fördelen med det tidigare systemet för regimen har varit att de tagit åt sig äran för klimatframgångar även när de totala utsläppen ökade.
Kina är världens största utsläppare av växthusgaser som värmer planeten. Men enligt analytiker har landet nu passerat toppen på sina utsläpp, 6 år före uppsatta mål till 2030.
Fasta mål kommer accelerera uppväxlingen till solenergi och vindkraft från kol, olja och gas när landet fortsätter lägga till motsvarande fem stora kärnkraftverk i fri energi varje vecka.
2026 börjar Kinas femtonde femårsplan som bland annat anger utsläppsvolymer. Enligt planen ska total utsläppsvolym bli huvudmått när landet nått toppen på sina utsläpp.
Den nuvarande femårsplanen som tar slut 2025 siktade mot en minskning av utsläppsintensitet med 18 procent. Men efter Covid och en global energikris ser landet ut att missa sina mål, enligt en rapport från Centre for Research on Energy and Clean Air.
Vad har det för betydelse
Att en stat som Kina sätter fasta mål betyder med stor sannolikhet att de faktiskt kommer nå målen. Landet planerar då för alla delar som behövs för att nå målen, inklusive reservlösningar så att industrier med säkerhet kan arbeta och leverera.