Vad händer
Kontext
Tyskland har genomfört omfattande reformer för att minska tiden för godkännande av infrastrukturprojekt. Ett exempel är godkännandeprocessen för vindkraftsprojekt, som tidigare tog upp till 7 år, nu kan klaras av på 2 till 3 år. Liknande utveckling har skett inom järnvägssektorn, där tiden för godkännanden för nya projekt har reducerats med 50 procent.
Tyskland har identifierat de långa och komplexa tillståndsprocesserna som ett hinder för att möta ambitiösa klimatmål och behålla konkurrenskraft på den globala marknaden. För att tackla detta har regeringen fokuserat på att reformera systemet för tillståndsgivning. Genom digitalisering, standardisering och centralisering av processer har man lyckats korta ner handläggningstiderna drastiskt.
Ett exempel är utbyggnaden av vindkraft. Tidigare kunde det ta upp till 7 år att få alla tillstånd på plats. Genom att införa fastställda tidsgränser för beslut och centralisera ansökningsprocesserna har tiden reducerats till mellan 2 och 3 år. 2022 noterade Tyskland en ökning med 25 procent i antalet godkända vindkraftprojekt jämfört med föregående år.
Även inom järnvägen har framsteg gjorts. Tiden för att godkänna nya spårprojekt har halverats vilket möjliggjort snabbare utbyggnad och modernisering av landets järnvägsnät. Den snabba expansionen av järnvägsnätet bidrar till ökad kapacitet för godstransporter, vilket är en förutsättning för att minska trängseln på vägarna.
Vad har det för betydelse
Förkortade godkännandeprocesser har flera effekter. De möjliggör en snabbare övergång till fri energi med snabbare utfasning av kol och andra fossila bränslen.
Den snabba godkännandeprocessen har bidragit till Tysklands position som en attraktiv plats för investeringar. Det är lättare för företag att planera och genomföra projekt, vilket leder till ökad ekonomisk aktivitet och nya arbetstillfällen. 2022 ökade Tysklands investeringar i fri energi med 30 procent.