Eldriven vattenskoter som väger 40 kilo och kör i 30 knop

Dela inlägget

Vad händer

Svenska E-Watercraft lanserar en elektrisk vattenskoter som väger 40 kilo, kan lastas på ett biltak och bäras till vattnet av två personer.

Kontext

ECO-Jet väger 40 kilo och det avtagbara batteriet 25 kilo. Vattenskotern är 2,5 meter lång och 1,4 meter bred. Maxhastigheten är 30 knop. Batteriets kapacitet är drygt 5 kilowattimmar och räckvidden är upp till en timme och det laddas fullt på mellan 2 till 3 timmar. 2 personer kan åka med vattenskotern.

Priset ligger på 12 000 euro inklusive ett batteri och 6 000 euro för ett extra batteri. Batteriet laddas i ett vanligt 220-voltsuttag.

Linköpingsentreprenörernas målsättning var först och främst att tillverka en el-vattenskoter med ett avtagbart batteri. Inte att göra en ultralätt skoter. Att den blev så lätt som 40 kilo plus ett batteri på 25 kilo är enligt Magnus Sundstedt snarare en konsekvens av den elektriska framdriften.  

– En vattenskoter behöver inte väga 250 kilo numera. Bara att byta ut de tyngre traditionella bensinmotorn sparar många kilon. Produktionsvarianten av ECO-Jet kommer att tillverkas i glasfiber med en speciell tillverkningsteknik som gör att den håller konstruktionsmässigt utan att bli tung.

Säkerhetsfunktioner

Vattenskotern har inbyggd geo-fencing som gör att det går att begränsa området där vattenskotern kan köras. Om du kör utanför det tillåtna området begränsas prestandan till en låg hastighet.

Om motorn, hastighetsregulatorn eller batteripaketet blir överhettade stängs vattenskotern av för att kylas ner.

Källor

Lämna ett svar