Problemet med centraliserad elproduktion

Dela inlägget

Vad händer

I Västra Götaland ökar efterfrågan på elektricitet kraftigt vilket ställer högre krav på elnätet och utbyggd elproduktion. Men på vilken nivå ska uppväxlingen hanteras?

Kontext

Historiskt har Sverige ett centraliserat / decentraliserat elsystem med ett fåtal jättelika kraftverk som levererar elektricitet till hela landet.

När elbolagens konsulter utformar förslag för att integrera fri energi i det befintliga elnätet fokuserar de på den centraliserade konstruktionen och missförstår de nya teknologiernas snabba och rörliga dynamik.

Ta en titt på vad konsulterna från ACCEL föreslår:

  • Dynamiska abonnemang – flexibilitetslösningar i elnätet
  • Mer storskalig elproduktion i regionen
  • Flexibel elproduktion
Tidningen Energi: Så kan Västra Götaland klara effektutmaningen

Med tusentals nya solpaneler på hushållens tak och massor av vindkraftverk på fälten är det inte längre effektivt att skicka elektriciteten från en ände till en annan, det resulterar bara i en enorm mängd flaskhalsar som sätter stopp i distributionsledet.

Lösningen är att öka antalet kopplingar mellan hushåll, bostadskvarter, industriområden och stadsdelar. Låt elektriciteten ta den korta vägen mellan grannar där det är möjligt. Bostadskvarter kan fungera som varandras backup. Batterilager i ett bostadsområde kan öppnas för ett annat. Avlasta det nationella elnätet genom att bygga ut tusentals mindre nätverk i landets kommuner.

Vad har det för betydelse

Sverige behöver mycket mer fri energi, både solenergi, batterier och vindkraft. Vi behöver dessutom ett mer distribuerat elnät där grannar och bostadskvarter kan förse varandra med elektricitet. Tekniken för att göra detta finns på marknaden till bra priser. Vårt största hinder kan vara idén om det centraliserade systemet som fortfarande styr vårt tänkande.

I nyheterna

3 kommentarer

Lägg till din

Lämna ett svar