Nästan varje dag läser jag i nyheterna om problemen att få tag på mineraler till batterier och solceller, om fåglar som krockar med vindturbiner och att solen inte skiner på natten. Att växla upp världen till fri energi verkar snudd på omöjligt.
Men vid närmare undersökning visar det sig att dessa problem är små delar i en mycket större och mer hoppfull utveckling.
Världen kommer öka produktionen av solenergi, vindkraft och batterilagring radikalt det närmaste decenniet. Orsaken är att produktionskapaciteten är kumulativ kombinerat med en enorm efterfrågan på elektricitet.
Global efterfrågan på elektricitet
2022 förbrukade världen 28 661 terawattimmar elektricitet, mer än något tidigare år.
1 terawattimme = Ettusen miljarder wattimmar
28 661 terawattimmar ≈ 29 miljoner miljarder wattimmar
Varje samhälle på vår planet har börjat ersätta kol, olja och gas med elektricitet. I princip alla länder är i början av denna uppväxling och kommer behöva enorma mängder elektricitet jämfört med idag.
Enligt IEA ökar efterfrågan med 25-30 procent till 2030.
Global electricity demand rises by 25-30% to 2030 in the STEPS and APS due to more electric motors, EVs, heat pumps and hydrogen.
IEA: World Energy Outlook 2022
Produktionskapaciteten för fri energi är kumulativ
Solenergi, batterilagring och vindkraft är modulära teknologier som metodiskt produceras och utvecklas i fabriker, inte genom att gräva hål i marken och hoppas på tur. När en batterifabrik finns på plats kan den leverera en fast, förutsägbar mängd batterier år efter år. Samma sak gäller produktion av vindturbiner och solceller.
Solenergi har gemensamt med teknologier som mobiltelefoner och LED- lampor att de sätts ihop i fabriker och består av standardiserade komponenter. Det är en väldigt bra grund för effektivisering. Tillverkarna säljer mer ju billigare de kan tillverka solpanelerna. Med standardiserade komponenter innebär det att de optimerar produktionsflödet med robotisering, förenklade produkter och former som underlättar monteringen. Som en följd av effektiviseringen blir solpanelerna billigare att tillverka och försäljningspriset sjunker.
Grow Sverige: Solenergins kostnadskurva
När samhället byggt en anläggning för solpaneler, utbildat en grupp montörer och etablerat processer för att ansluta solenergin till elnätet har kapaciteten att producera elektricitet från solljus ökat. Från att kunna leverera noll solpaneler per år till tusen. När vi bygger ytterligare en anläggning ökar den kapaciteten ytterligare. Från tusen solpaneler per år till tvåtusen. Och så vidare.
Vi kan alltså bygga fler solpaneler, inte bara i år utan varje år efter det. Kapaciteten byggs ut och ackumuleras.
Den mängd solpaneler som skulle ha tagit nio år att producera med kapaciteten vi hade år ett tar bara ett halvår fem år senare. Vi kan producera mer på kortare tid.
Rekordproduktionen av solenergi, vindkraft och batterilagring 2023 kommer alltså att överträffas redan i år och med all sannolikhet nästa år och året efter det.
Världen kommer öka produktionen av solenergi, vindkraft och batterilagring radikalt det närmaste decenniet.
4 kommentarer
Lägg till din[…] Priserna på solpaneler fortsätter sjunka och fler montörer och installatörer utbildas och anställs. Följden blir en ökning av solenergin, något som kommer fortsätta år efter år i takt med att vår produktionskapacitet ökar. […]
[…] BloombergNEFs bedömning är att solenergins utvecklingstakt saktar ner redan 2025. Jag har svårt att se hur det skulle ske när världen har en ökande brist på elektricitet och kapaciteten att bygga nya solpaneler och vindturb… […]
[…] Grow Sverige: Varför uppväxlingen till solenergi, vindkraft och batterilagring kommer accelerera […]
[…] EUs medlemsländer har byggt upp en stor produktionskapacitet för solenergi och vindkraft. Med bibehållen eller ökad efterfrågan kommer vi alltså se ännu större produktion och etablering av vindturbiner och solpaneler vilket ersätter ännu mer kol och gas. […]