Solenergi och flexibilitet – nyckeln till Europas konkurrenskraft

Dela inlägget

Vad händer

Enligt en ny rapport från SolarPower Europe kan ökade satsningar på solenergi och vindkraft, elektrifiering och flexibilitet ge Europa en rejäl skjuts framåt i konkurrenskraften.

Kontext

Rapporten, Mission Solar 2040: Europe’s Flexibility Revolution (pdf), visar att en sådan uppväxling sänker genomsnittliga elpriser med 25 procent till 2030.

SolarPower Europe undersöker samspelet mellan utbyggnad av solenergi och införandet av flexibilitetslösningar i det europeiska elnätet. Rapporten analyserar tre scenarier med ökande nivåer av solenergi och flexibilitet, fram till år 2030 och 2040.

Flexibilitet

Flexibilitet handlar om att lagra och transportera elektricitet smidigare. Idag saknas dock mål för flexibilitet, vilket hämmar utvecklingen enligt SolarPower Europe.

Genom att elektrifiera och göra systemet mer flexibelt kan EU både sänka elpriserna för konsumenterna och spara pengar på systemnivå, 30 miljarder euro årligen till 2030, och 160 miljarder euro per år till 2040.

Ett flexibelt och elektrifierat system kan dessutom hantera en större andel solenergi. Rapporten visar att EU skulle kunna ha 1,2 terawatt (tusen miljarder watt) solenergi installerat redan till 2030, vilket är betydligt mer än målet på 750 gigawatt (miljarder watt) i EUs nuvarande strategi för solenergi. Till 2040 skulle siffran kunna stiga till 2,4 terawatt, vilket motsvarar 39 procent av EU:s växande elbehov.

Vad har det för betydelse

En sådan strategi leder till lägre utsläpp av växthusgaser. Genom att elektrifiera sektorer som uppvärmning, transport och vätgasproduktion minskar utsläppen och motverkar ökade utsläpp från den ökade elanvändningen.

Att bygga ett elsystem baserat på fria energikällor, flexibilitet och elektrifiering är det bästa sättet att skapa fördelar för Europas företag och medborgare. En sådan omställning ökar Europas konkurrenskraft och välstånd på flera plan:

  • Lägre elpriser för konsumenter och företag.
  • Minskade kostnader för energisektorn totalt sett.
  • Lägre utsläpp av växthusgaser.
  • Ökad andel fri energi.

För att uppnå detta krävs politisk handling. SolarPower Europe uppmanar det nya EU-ledarskapet att sätta ambitiösa mål för fri energi och flexibilitet, förbättra kapaciteten för energisystemmodellering och underlätta investeringar i flexibilitet.

Källor

Lämna ett svar