Stationär energilagring har växt med 61%

Dela inlägget

Vad händer

Den globala marknaden för stationär energilagring, som batteriparker och hembatterier, har gått upp med 61 procent i år.

Kontext

Segmentet stationär energilagring, som bland annat inbegriper hembatterier, batteriparker, komprimerad luft och termisk energilagring, har växt mycket snabbare än batterilagring för elbilar.

Priset för färdiga lagringssystem har sjunkit med 43 procent från 2023. I april var priset nere på rekordlåga 115 dollar per kilowattimme för två timmar energilagring.

I Kina har stationär energilagring passerat hemelektronik som den näst största tillämpningen för batteriproduktion. Den globala marknaden för stationär energilagring tredubblades 2023.

PV Magazine Energy Storage: Energy storage installations rise 61% this year

För tio år sedan var det vanligt att batterilagring (BESS) användes för att sälja elektricitet till elnätet och undvika spänningssvackor, kallas “Ancillary services” i grafen nedan.

Men dessa marknader har ersatts av tjänster för energiskifte där storskalig energilagring används för arbitrage och att tillhandahålla kapacitet.

PV Magazine Energy Storage: Energy storage installations rise 61% this year

I Kina kräver vissa provinser att solparker kombineras med energilagring.

Bildkälla: China Datang

BloombergNEF prognosticerar en ökning med 70 procent för efterfrågan på energilagring 2024 jämfört med 2023.

Vad har det för betydelse

Behovet av bränslebaserad lagring (olja, gas…) minskar snabbt i takt med att energilagringen i världen ökar. Lagringsteknologier visar att frågan numera är kvantitativ, hur mycket och snabbt kan vi etablera batteriparker, pumpkraft, vätgas, termisk energilagring och hushållens batterilager.

Källor

Lämna ett svar