Vad händer
Kontext
Genom att utnyttja ytor som annars inte används – som dammar, sjöar och hav – kan stora mängder elektricitet genereras utan att konkurrera om mark med jordbruk eller annan infrastruktur.
Plattformen har en kapacitet på 5 megawatt (miljoner watt) och är ett av de mest avancerade exemplen på flytande solenergi.
Fördelar med flytande solenergianläggningar
- Minskar avdunstning från vattenytor, vilket är särskilt värdefullt i regioner med vattenbrist.
- Vattnet bidrar till att kyla solpanelerna, vilket i sin tur ökar deras effektivitet. Flytande solparker har därför 15–20 % högre energieffektivitet jämfört med solparker på land.
Kina har redan installerat stora anläggningar på konstgjorda sjöar, som exempelvis den i Anhui-provinsen, med en kapacitet på över 150 megawatt.
Flytande solenergi på öppet hav innebär utmaningar som inte finns på lugnare inlandsytor. Förutom att tåla kraftiga vindar och vågor, måste plattformarna också vara korrosionsbeständiga och robusta nog att klara tuffa havsförhållanden under lång tid.
Vad har det för betydelse
I länder som Nederländerna, där landareal är en bristvara, har flera flytande solprojekt påbörjats för att optimera utnyttjandet av nationens många vattenytor. På samma sätt kan stora havsområden, som Sydkinesiska havet, potentiellt bli hem för flytande solparker i stor skala. Detta skulle möjliggöra produktion av enorma mängder elektricitet, samtidigt som trycket på landbaserade resurser minskar.
Med solenergi i havsområden skapas möjligheter för kombination med andra fria energikällor, som flytande vindkraftverk. Hybridlösningar, där både solenergi och vindkraft används på samma plattformar, kan i framtiden bli en nyckel till att täcka världens ökande elbehov.