Vad händer
Kontext
De första sex månaderna 2024 godkände Sveriges länsstyrelser 95 solparker med en årlig produktion på 1,4 terawattimmar (tusen miljarder wattimmar) elektricitet. Vi rör oss mot en fördubbling av solenergin jämfört med 2023.
Men…
Solparker med en elproduktion på 17,1 terawattimmar har inte fått besked från länsstyrelserna. Det motsvarar elproduktionen från två kärnkraftsreaktorer.
Antal solparker som väntar på beslut och möjlig elproduktion (gigawattimmar)
Sedan 2019 har solparker med en möjlig elproduktion på 4,8 terawattimmar godkänts.
Hur snabbt ökar solenergin i Sverige
Från årsskiftet 2018- 2019 har 74 procent av länsstyrelsens ärenden godkänts.
– Solkraften kan inte längre anses vara en liten spelare i energidebatten. Investeringar i mångmiljardklassen väntar på möjligheten att realiseras och kan snabbt ge ett stort tillskott av ny el till Sverige, helt utan statliga subventioner. Men det behövs en ökad tydlighet kring hur solparker ska prövas och snabbare processer för anslutning till elnätet
Madeleine van der Veer, verksamhetsledare Nätverket för solparker
Västra Götaland har godkänt 100 solparker med en elproduktion på 0,8 terawattimmar, flest i Sverige. Skåne har längst kö där 86 solparker med en total elproduktion på 2,5 terawattimmar väntar på besked.
Vad har det för betydelse
Solenergin skulle kunna försörja samtliga bostäder i Sverige med elektricitet. Tröga beslutsprocesser borde vara en prioritet för regeringen och regionerna att åtgärda.
1 kommentar
Lägg till dinJag tycker det är fel med solparker..Våra hustak räcker väl till. Jag har läst någonstans att om alla hustak fick solceller så skulle de kunna producera lika mycket elenergi som vi behöver totalt och det är ingen lämplig nivå. Våra solceller på villa taket levererar lika mycket energi som villan och elbilen behöver totalt, som en jämförelse. Solparker tar mark i anspråk och behöver en egen elmatning. Hustaken har redan en elmatning som utnyttjas.