Here Comes the Sun- Bill McKibben

Dela inlägget
Idag sammanfattar jag en inspirerande text av Bill McKibben, grundaren av 350.org

2014 stod solenergin för 9,25 gigawatt av USAs totala elproduktion, ungefär 0,75 procent. I slutet av första halvåret 2024 hade siffran stigit till 9 procent.

Det låter som en ganska liten siffra, mindre än tio procent. Men det innebär att USA har nått den branta delen av solenergins S-kurva.

De första sex månaderna 2024 ökade solenergin i USA med 26,3 procent jämfört med samma period 2023.
Enligt analysfirman Ember kommer det installeras 593 gigawatt solenergi i världen i år, 33 procent mer än förra året.

I princip händer samma sak med vindkraft världen över.

Poängen är, när detta händer ett par år på raken så växer resultaten väldigt väldigt snabbt. En dubblering från en procent till två märks knappt men när fördubblingen nått tio eller tjugo procent och ökar med en tredjedel så blir summan stor. Och ännu större året efter.

Vi har anat att förändringen är på gång men det har inte påverkat förbränningen av kol, olja och gas så det märks. Men det är på väg att förändras.

I Kalifornien har förändringen skett snabbare än någon annanstans i USA. Mellan mars och september i år minskade förbränningen av fossilgas med 29 procent jämfört med samma period 2023. Användningen av gas för att producera elektricitet har alltså minskat med en tredjedel på ett år i världens femte största ekonomi.

Fossilgas stod för 23 procent mer elektricitet än solenergi under denna period 2023. Ett år senare var siffrorna omvända. Solenergi stod för 24 procent mer elektricitet än fossilgas. På ett år.

Så fungerar s-kurvans exponentiella logik och hela planeten kommer nu få uppleva den.

Källor

Lämna ett svar