De ofria energislagens permanenta nedgång

Dela inlägget

En följd av solenergins och vindkraftens utbyggnad är att de andra energislagen minskar i betydelse och användning, permanent!

En solpanel är en teknologi, ett verktyg som har en fast kostnad och därefter levererar elektricitet utan tillförsel av flytande bränslen.

👉 Solenergi är en teknologi, inte ett bränsle

Till skillnad från bensin och gas utvecklas solpaneler i fabriker på löpande band.

Solpaneler har mer gemensamt med din iPhone än en hög med kol. Både solpanelen och en iPhone tillverkas med halvledare av kisel. Enorma automatiserade fabriker producerar miljontals varje dag. Men den största skillnaden är att en kolbit är en engångsartikel till skillnad från solpaneler som producerar elektricitet varje gång solen skiner, om och om igen.

Vi ser allt fler exempel på länder som investerat stort i fri energi och trängt ut sina fossila bränslen. Englands kolkraft är det senaste exemplet.

Elproduktion och användning i Sverige

SCB: Tillförsel och användning av el 2001–2023 (GWh)

I Sverige skjuter vindkraftens kurva i höjden och vi kan även ana solenergins dubbleringar som kommer växa allt snabbare. Ju mer vi bygger ut solenergi och vindkraft desto längre ner sjunker de andra energislagens högstanivå. Jag kan inte bedöma om det är värmekraften eller kärnkraften som ligger sämst till men räkna inte med några stora fluktuationer uppåt för de energislagen.

Och ja jag vet att elanvändningen sannolikt kommer öka. De senaste decennierna har dock användningen varit konstant. Så är det även i vårt grannland Norge som har ersatt bensinen i bilarna med elektricitet.

SCB: Tillförsel och användning av el 2001–2023 (GWh)

Källor

Lämna ett svar