Här är tio metoder för energilagring och hur de kan förändra klimatkrisen genom effektivare användning av fri energi.
Batterier med hög kapacitet
Utveckling av avancerade batteriteknologier med hög kapacitet och snabb laddning. Till exempel Tesla’s Gigafactory i Nevada, som producerar storskaliga litiumjonbatterier, har potentialen att lagra överskott av fri energi och använda den när efterfrågan ökar eller solen inte skiner.
Pumpkraftverk
Pumpkraftverk lagrar energi genom att pumpa vatten till en högre nivå när det finns överskott av el och släpper sedan ut det för att generera el när efterfrågan ökar.
Exempel: Taum Sauk-pumpkraftverket i Missouri, USA, pumpar vatten upp i en konstgjord reservoar på toppen av ett berg under perioder med låg efterfrågan på el och släpper sedan ut vattnet genom turbiner när det behövs energi.
Fjärrvärme och fjärrkyla
Energilagring genom att omvandla överskott av värme eller kyla till termisk energi och distribuera den vid behov. Stockholm Exergi, ett svenskt energiföretag, använder fjärrvärme för att lagra och distribuera överskottsvärme från industrier och avloppsvattenreningsverk till bostäder och företag.
Flytande luftenergilagring (CAES)
Lagrar energi genom att komprimera luft och förvara den i en behållare eller underjordisk kammare. Highview Power, ett brittiskt företag, använder flytande luftenergilagring för att konvertera överskottsenergi till kyla och lagra den i form av flytande luft i stora cisterner. När efterfrågan ökar släpps luften ut för att driva en turbin och producera elektricitet.
Suprakapacitorer
Använder kondensatorer med hög kapacitet för att lagra elektrisk energi. Till exempel Skeleton Technologies, ett estniskt företag, utvecklar suprakapacitorer som kan lagra och släppa ut elektricitet snabbare än traditionella batterier, vilket är särskilt användbart för snabbladdning av elfordon.
Trycksatt vattenlagring
Lagrar energi genom att pumpa vatten in i stora underjordiska behållare, där det hålls trycksatt tills det behövs för elproduktion. Exempel: Gravitricity, ett brittiskt företag, använder denna metod för att konvertera överskottsel till mekanisk energi genom att lyfta tunga vikter i schakt och sedan släppa dem för att driva en generator.
Termisk energilagring
Lagrar energi genom att omvandla överskott av fri energi till värme eller kyla och förvara det i material med hög värmekapacitet. Exempel: EnergyNest, ett norskt företag, använder cement som värmelagringsteknik för att omvandla överskottsvärme till varm luft, som kan användas för att producera ånga och generera el när solen inte är tillgänglig.
Batteriåtervinning och återanvändning
Återvinner och återanvänder använda batterier för att minska behovet av nya batteriresurser. Northvolt fokuserar på att bygga ett batteriåtervinningsverk för att återvinna litiumjonbatterier och återanvända de återvunna materialen i nya batterier.
Gröna vätgaslagringssystem
Elektrolyserar vatten med överskottsel för att producera vätgas, som sedan kan lagras och användas för att generera el vid behov. Exempel: HyBalance-projektet i Danmark, där företag som Air Liquide och Siemens Energy använder fri energi för att producera grönt vätgas, som sedan lagras och används för att förse industrier och transportsektorn med hållbar energi.
Superledande magnetisk energilagring (SMES)
Använder superledande material för att lagra elektrisk energi i form av magnetiskt flöde. Exempel: American Superconductor Corporation (AMSC) utvecklar SMES-teknologi för att lagra energi i elnätet och snabbt tillhandahålla kraft under spänningsstörningar eller spetsbelastningar.
Genom att använda och vidareutveckla dessa energilagringstekniker kan samhället minska beroendet av fossila bränslen och använda mer fri energi. Detta kan bidra till att minska utsläppen av växthusgaser och bekämpa klimatförändringarna genom att möjliggöra en mer hållbar och resurseffektiv energiförsörjning.